Електронний суд: актуальний стан і зміни

ЮРИСТ & ЗАКОН. №34, 21 серпня 2024

Матеріал підготувала Марина Семенова

кандидат юридичних наук PhD, адвокат, представник НААУ у Французькій Республіці (м.Лілль),
Cabinet Semenova Maryna (Lille, France),
Адвокатське Бюро «ЮФ «Семенова і Партнери» (м. Київ, Україна)

Функціонування підсистем «Електронний суд», «Електронний кабінет» та підсистеми відеоконференцзв’язку запроваджено відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 р. № 1845/0/15-21.

Наказом Державної судової адміністрації України від 26.10.2021 р. № 362 державне підприємство «Центр судових сервісів» визначено адміністратором підсистем «Електронний суд», «Електронний кабінет», підсистеми відеоконференцзв’язку, але з 01.01.2024 функції технічного адміністратора підсистем ЄСІТС відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 10.11.2023 р. № 523 передано до державного підприємства «Інформаційні судові системи».

З моменту створення підсистеми «Електронний суд» здійснюються постійні зміни можливостей системи з метою вдосконалення.

Вважаю за необхідне зупинитися на деяких із них.

1. Обов’язкова реєстрація в підсистемі

На цей час реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС є обов’язковими для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, які беруть участь у судових процесах у господарських, цивільних та адміністративних справах; юридичних осіб приватної форми власності, які є учасниками господарських справ; юридичних осіб приватної форми власності, які є учасниками цивільного та адміністративного процесів. Що стосується фізичних і юридичних осіб, то такі можуть реєструватися в підсистемі в добровільному порядку.

2. Функціонал надсилання документів до Електронних кабінетів інших учасників перед відправкою до суду

За наявності в підсистемі електронних кабінетів сторін судового провадження будь-які документи у справі надсилають сторонам на етапі підписання документів, тому немає потреби надсилати копії документів сторонам, що пришвидшує розгляд справи і позбавляє сторону необхідності робити зайві дії та нести додаткові витрати. Але на цей момент обов’язковою є реєстрація не для всіх осіб, що можуть бути учасниками судової справи. Тому за відсутності у сторони провадження електронного кабінету в ЄСІТС процесуальні документи у справі потрібно надсилати в паперовій формі, цінним листом з описом вкладення, що не дає можливості використовувати підсистему «Електронний суд» у повному обсязі. Крім того, для осіб, які перебувають на непідконтрольній території, в зоні бойових дій або за кордоном, це взагалі неможливо. На мій погляд, було б доцільно розробити механізми автоматичної реєстрації в підсистемі «Електронний суд» осіб, які не зробили цього самостійно, але стосовно яких наявні відомості, що вони є стороною судового провадження.

3. Виконання судового рішення

Установлено, що суди видаватимуть виконавчі документи в електронній формі. На виконання підпункту 6.15 розділу II Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 р. № 1845/0/15-21, було реалізовано розділ «Виконавчі документи» в кабінеті користувача Електронного суду. В розділі «Виконавчі документи» відображено виконавчі документи (рішення, постанова, судовий наказ тощо), що видають суди. Інформація відображена у вигляді списку документів з можливістю пошуку й фільтрації за датою надходження документа. Це дуже комфортна опція для всіх учасників судового процесу. Стягувач і його представник мають право онлайн подання на виконання документів типу Ухвала, Постанова тощо з установленою відміткою про дату набрання чинності або виконавчих листів до автоматизованої системи виконавчих проваджень, а боржник може сплачувати заборгованість онлайн. Але скористатися цією опцією можливо тільки після того, як працівник апарату суду внесе всі відповідні дані в автоматизовану систему документообігу суду та виконавчий документ буде відображено у відповідному розділі кабінету користувача Електронного суду.

Частиною другою ст. 28 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що документи виконавчого провадження органам та особам, які мають електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін документами, надсилають виключно в електронній формі.

Цей розділ у кабінеті користувача Електронного суду містить перелік документів виконавчого провадження, які сформував і надіслав виконавець. У цьому розділі доступна така інформація: номер виконавчого провадження; номер постанови; дата постанови; назва постанови; стан провадження; дата надходження документа до ЕС; сума заборгованості в гривнях; назва виконавця/ДВС; ким є особа, яка отримала інформацію; посилання на виконавчий документ.

Варто зазначити, що наразі адвокатам необхідно докладати деяких зусиль задля того, щоб робітники суду й виконавці вчасно і в повному обсязі вносили відповідні дані до Електронного суду. Але можна казати, що в цілому реалізацію отримання виконавчого документа і контроль за виконанням рішення через підсистему «Електронний суд» майже завершено.