Призовники за кордоном: актуальні проблеми

ЮРИСТ & ЗАКОН, 2024, 05, №19

Матеріал підготувала Марина Семенова, адвокат, Адвокатське Бюро «ЮФ «Семенова і Партнери»
(м. Київ)



11 квітня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 р. № 3633-IX (далі – Закон № 3633-IX).

Найбільш резонансними стали зміни, що стосуються чоловіків, які нині перебувають за кордоном.

Актуальність проблеми пов’язана передусім із тим, що з 23 квітня було тимчасово припинено приймання нових заяв на вчинення консульських дій від чоловіків віком 18 – 60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну.

Зокрема, було припинено:

– видачу та продовження терміну дії закордонного паспорта;

– виконання доручення слідчих чи судових органів;

– укладення й розірвання шлюбу, установлення батьківства, опіки та піклування, реєстрацію актів цивільного стану;

– засвідчення договорів, заповітів, довіреностей, копій і виписок;

– видачу свідоцтва про право спадкування та право власності;

– посвідчення справжності підписів на документах та ідентичності фотографій;

– засвідчення перекладів з однієї мови на іншу;

– посвідчення факту перебування особи у визначеному місці;

– видачу дублікатів документів.

Крім того, 23 квітня вийшла постанова Кабміну «Про внесення змін до пункту 11 Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, оформлення, обміну іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, посвідки на постійне проживання під час їх перебування за межами України» від 23.04.2024 р. № 443, якою заборонено надсилати паспорти громадян України для виїзду за кордон до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Тож ДП «Документ» із 23 квітня також перестав учиняти дії щодо видачі паспортів чоловікам призовного віку.

Таке рішення було ухвалено зв’язку зі змінами, унесеними Законом № 3633-IX, відповідно до яких установлено обов’язок для громадян України, які перебувають на військовому обліку, протягом 60 днів із дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані. Це правило стосується всіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років незалежно від того, чи перебувають вони в Україні, чи закордоном.

Одночасно змінами, унесеними до ст. 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», установлено, що вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, підлягають здійсненню за умови одночасного їх оновлення. В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років підлягає здійсненню за умови наявності в указаних осіб військово-облікових документів.

Отже, чоловіки віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, без військово-облікових документів не зможуть скористатися консульськими послугами або звернутися до ДП «Документ» без надання військово-облікових документів, за винятком:

– оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;

– учинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий із батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;

– учинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

На цей час для оновлення даних громадянину необхідно самостійно прибути до ТЦК.

З 18 травня, після того як Закон № 3633-IX набуде чинності, передбачено, що оновити дані можливо буде в місцевому ЦНАПі або через Електронний кабінет військовозобов’язаного.

Очевидно, громадянам України, які перебувають за кордоном, повертатися в Україну для оновлення своїх персональних даних не потрібно й усе можливо буде зробити дистанційно. Однак є одна колізія, яка унеможливлює оновлення даних без повернення в Україну. Річ у тому, що до обов’язкових персональних даних військовозобов’язаного належить інформація про придатність до військової служби, тобто відомості про результати медичного огляду. Отримати такі відомості можливо тільки після проходження ВЛК, яка знаходиться в Україні. Надати документи, які було отримано раніше, буде неможливо, оскільки, якщо висновкам ВЛК більше ніж один рік, для оновлення даних в Електронному кабінеті необхідно проходити огляд знову. Для цього, імовірно, необхідно буде повернутися в Україну.

Утім, слід зазначити, що останнім часом спостерігається тенденція до збільшення випадків, коли українці змінюють статус тимчасового захисту у країні перебування на інші. Найчастіше обирають статус субсидіарного захисту, який надають біженцям, що не можуть повернутися до країни свого походження через серйозну загрозу їхньому життю, але не відповідають усім критеріям надання статусу біженця. Статус субсидіарного захисту дозволяє залишатися легально в обраній країні тривалий час, наприклад у Франції для громадян України він нині становить 4 роки. Тому можна зробити висновок про те, що після 18 травня 2024 року кількість охочих повернутися до України для оновлення даних не збільшиться, натомість зростатиме кількість звернень чоловіків для отримання субсидіарного захисту або іншого статусу.