Необхідність узгодження законодавства як умова членства в Європейському Союзі

ЮРИСТ & ЗАКОН, 2023, 11, №46

Довгий шлях України до євроінтеграції доволі тернистий, проте зараз Україна як ніколи близька до виходу на загальноєвропейський ринок, адже 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата у члени ЄС. Можливість стати членом ЄС напряму залежить від відповідності країни ключовим критеріям для вступу й адаптації (імплементації) законодавства України до європейського. Процедура адаптації – складна й відбувається, звісно, не одразу. Проте саме необхідність приведення вітчизняного законодавства у відповідність до acquis ЄС є пріоритетним завданням процесу інтеграції.

Необхідність узгодження законодавства – вимога, яку висувають до кожного кандидата у члени ЄС, адже саме подібність між правопорядком кандидата і правопорядком ЄС створює правові підстави для належного виконання взятих кандидатами на себе договірних зобов’язань.

Наступний крок, що наближує Україну до євроінтеграції, – звіт Європейської комісії (що був опублікований 8 листопада 2023 року) про прогрес кандидатів на вступ до Європейського союзу з рекомендацією щодо початку переговорів щодо вступу України до блоку.

Статус кандидата було надано за умови виконання ключових кроків і впровадження ще деяких реформ, а саме:

1) реформа Конституційного суду,

2) продовження судової реформи,

3) антикорупція,

4) боротьба з відмиванням коштів,

5) антиолігархічний закон,

6) узгодження аудіовізуального законодавства з європейським,

7) зміна законодавства про нацменшини.

Питання щодо початку переговорів має бути вирішено на саміті ЄС у грудні 2023 року.

Що саме було зроблено?

1. Реформа Конституційного суду – Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах» від 13.12.2022 р. № 2846-IX.

2. Перезавантаження Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів – Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» від 13.07.2021 р. № 1629-IX і Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» від 14.07.2021 р. № 1635-IX.

3. Кабмін напрацював нормативно-правову базу для боротьби з відмиванням грошей у межах стандартів FATF.

4. Урядом виконано рекомендації Венеційської комісії щодо імплементації антиолігархічного закону.

5. Законодавство про медіа та рекламу – проєкт Закону України «Про медіа», Карта проходження проєкту від 13.12.2022 р. № 2693-д.

На виконання нового закону про національні меншини розроблені необхідні підзаконні акти – Закон України «Про національні меншини (спільноти) України» від 13.12.2022 р. № 2827-IX.