Боротьба Зеленського з олігархами починається: що очікує на законопроєкт №5599

Для Парламент.UA


Чого чекати від оцінки «Венеційки», чи буде звернення до КСУ та чи підпише закон президент

Лише перший крок до боротьби з олігархами – а вже негаразди. В ухваленому Верховною Радою 23 вересня так званому законопроєкті про деолігархізацію допустили юридичну колізію, через що тепер не ясно, хто вестиме реєстр. На додачу до цього експерти очікують негативний висновок Венеційської комісії та звернення до Конституційного суду. Які питання є до змісту закону та яких у нього шлях попереду, аналізував «Парламент.UA».

Чому виникла юридична колізія

Вже кілька днів не вщухають обговорення в експертних та владних колах про помилку, яку нібито допустили чи то депутати профільного комітету, чи то секретаріат. Суть у тому, що парламентарі ухвалили проєкт закону № 5599, врахувавши кілька правок, які суперечать одна одній. При чому це не проста формальність. Одна правка говорить про те, що олігархів визначатиме Рада національної безпеки й оборони України, а інша – що Національне агентство з питань запобігання корупції.

Спочатку у «Слузі Народу» вказали на помилку представників Комітету Верховної ради з питань національної безпеки, розвідки та оборони. Натомість там перекинули вину на свій секретаріат, адже правку про НАЗК нібито відхилили під час засідання комітету. Суті це не змінює: закон має юридичну колізію, яку потрібно якось розв’язувати.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський сказав у коментарі «Парламент.UA», що влада може спробувати зам’яти цей скандал. Мовляв, далеко не факт, що при новому розгляді для його ухвалення знайдуться потрібні голоси. Тому влада, за його словами, буде всіляко ухилятися від повторного розгляду документу.

Що цікаво, керуючий партнер юридичної компанії Winner Ігор Ясько вважає, що при голосуванні за цей закон спеціально порушувався регламент, аби було більше шансів визнати цей закон неконституційним.

Списки олігархів формуватиме той, хто сильніший (серед РНБО і НАЗК – ред.). Є певна стратегія зробити з РНБО таке собі бюро, яке ухвалює найстратегічніші рішення в країні. І це президенту дуже зручно, тому що фактично РНБО – це його кишеня. Відповідно, навіть якщо в законі це не прописано, то хто завадить РНБО ці списки формулювати? — вважає політолог Микола Спірідонов.

І все ж у монобільшості знають шлях розв’язання юридичної колізії, навіть два. Хочуть або відхилити одну з правок голосуванням у парламенті, або ж внести зміни в закон вже після того, як він набуде чинності. Як саме діяти, вони ще не визначилися.

Чи буде звернення до КСУ щодо конституційності закону

Всі чотири опитані нами експерти переконані: до Конституційного суду точно будуть звернення стосовно закону про олігархів. Ще під час його розгляду у парламенті опозиція заявляла про порушення восьми статей Конституції. Ми ж нарахували щонайменше чотири. Адвокатка з «ЮФ «Семенова і Партнери», кандидатка юридичних наук Марина Семенова сказала у коментарі «Парламент.UA», що деякі положення закону, зокрема, стаття 5, не відповідають статтям 8, 19, 106 та 107 Конституції України. Там йдеться про принцип верховенства права, обов’язки органів державної влади, права президента України та РНБО.

Парламент.UA