Карантин у Буковелі: юристи розповіли про відшкодування коштів за відпочинок

Коментар для РБК-Україна

З 13 березня популярний український курорт Буковель закрили на карантин. Він буде недоступний як мінімум до 27 березня. Юристи дали поради щодо того, як повернути гроші і що робити тим, хто заплатив за послуги, і необхідно виїжджати.

Адвокат і доктор юридичних наук Марина Семенова, а також юрист Володимир Фогель розповіли «РБК-Україна», що потрібно робити в такій ситуації.

Необхідно аналізувати умови кожного конкретного договору на туристичне обслуговування, а також інформацію, що розміщують на сайті туроператори.

Треба також враховувати, що положення договорів про відвідування Буковеля нерідко не відповідають норма чинного законодавства і суттєво обмежують права споживачів туристичних послуг.

«Пропозиції, які пропонуються ТК «Буковель» і організаціями, через які було здійснено бронювання — це антикризова стратегія, яка, в першу чергу, спрямована на захист інтересів ТК «Буковель», туроператорів і турагентів», — заявила експерт.

За її словами, турист може вимагати розірвання договору на туристичне обслуговування і повернути свої гроші у зв’язку зі зміною істотних умов договору та обставин, якими вони керувалися при укладенні договору, зокрема у разі:

  • погіршення умов туристичної подорожі, зміни її строків;
  • непередбаченого підвищення тарифів на транспортні послуги;
  • введення нових або підвищення чинних ставок податків і зборів, інших обов’язкових платежів;
  • істотної зміни курсу гривні до іноземної валюти, в якій виражена ціна туристичного продукту;
  • домовленістю сторін.

У разі розірвання договору у зв’язку зі зміною істотних обставин туристу повертається повна вартість туристичної поїздки.

Що робити громадянам, які вже заплатили за послуги, а курорт закрили і просять виїжджати?

Столичний адвокат Володимир Фогель говорить, що в такому випадку громадяни на підставі норм Закону «Про захист прав споживачів» та цивільного Кодексу України мають право вимагати повернення коштів за дні, в які вони не зможуть отримати відповідні послуги

Якщо бронювання здійснювалося самостійно в готелі або іншому закладі розміщення, необхідно звертатися безпосередньо до керівництва закладів.

Якщо тур в Буковель було придбано через туроператора (турагента), то потрібно звертатися до них.

«Також необхідно мати на увазі, що з початку пандемії COVID-19 туристична галузь є найбільш постраждалою від пандемії, у зв’язку з чим імовірність добровільного повернення грошей особам, які вже запланували подорож у Буковель та оплатили повну вартість мінімальна», — зазначив експерт.

При розгляді будь-якої пропозиції від туроператора важливо пам’ятати, що при зміні істотних умов договору та обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, турист має право відмовитися від пропозиції і наполягати на поверненні коштів у повному обсязі без відшкодування шкоди туроператору.

Якщо туроператор відмовляється задовольнити вимогу, турист має право звернутися до суду з вимогою про повернення грошей, сплачених за туристичний продукт.