Абонент неосяжний

Абонентське обслуговування систематично та регулярно протягом року дозволяє клієнту отримувати юридичні пос­луги за фіксовану оплату, не витрачати кошти на утримання штату відповідних фахівців, а юркомпанії, відповідно, гарантовано можуть мати стабільний дохід і постійного клієнта. Здавалося б, ідеальна ситуація, та й тут не все так просто. Іноді клієнт перевищує міру у своїх вимогах до юристів, порушуючи попередні домовленості, а іноді вважає, що, найнявши на роботу юриста, він позбавиться необхідності надалі звертатися до кваліфікованих фахівців.

Як бути у подібних ситуаціях? Наскільки цей напрям вигідний для самих юристів? Цього разу наші візаві — представники вітчизняних юрфірм — охоче поділилися власним досвідом та «підводними каменями» абонентського обслуговування

Коментар 

Однією з форм надання юридичних послуг корпоративним клієнтам ЮФ «Семенова і Партнери» є саме абонентське обслуговування. Це, з одного боку, зручна форма співпраці, яка полегшує фінансове планування фірми, особливо з огляду на постійні витрати. З іншого — тривалі стосунки із замовником дозволяють нашим юристам досконало вивчити індустрію клієнта. У виграші — обидві сторони, бо замовник отримує гарантовано високоякісну експертизу з передбачуваним бюджетом, а фірма поліпшує авторитет з кожним успішним кейсом. Вдячні клієнти щоразу рекомендують саме нашу фірму своїм партнерам, а також звертаються для вирішення особистих правових питань за межами контракту.

Як правило, менеджмент замовника завжди має особистий контакт з одним із партнерів фірми, а партнер уже формує команду виконавців залежно від завдань. Вважаємо, що корпоративний клієнт отримує найвищу ефективність правової допомоги у разі абонентського обслуговування, ніж використовуючи своїх інхауз-юристів.

Наша фірма пропонує декілька різновидів програм абонентського обслуговування з різним переліком включених сервісів, що також передбачає різну величину знижок на додаткові послуги. Ми надаємо перевагу диференційованому підходу до ціноутворення, використовуючи регулярний прайс, дисконтну програму та декілька програм абонентського обслуговування. Таким чином, демонструючи розрахунок бюджету на певні послуги, ми в змозі ефективно продавати послугу абонентського обслуговування.

Підсумовуючи, треба відзначити, що переваги на боці абонентського обслуговування. По-перше, юридична фірма має демонструвати авторитет, досвід та успішні кейси; по-друге, мати збалансовану цінову пропозицію та надавати високоякісні сервіси; по-третє, клієнту не треба витрачати час та кошти на пошук юристів на ринку праці, створення робочого місця та якісного підвищення професійного рівня інхауз-юристів.

Український Юрист № 11 Листопад 2017 року