Порівняльний дослід

Історія поразки: як вона вплинула на ваш бізнес та кар’єру? Як вийшли з цієї ситуації? Який життєвий урок ви засвоїли, подолавши негативний досвід?

Історія успіху ЮФ «Семенова і Партнери» складається щонайменше з двох етапів. Сучасному читачеві, а тим більше українському юристу, зрозуміло, що юридична компанія, створена у 2005 році в Севастополі, мала певні труднощі у 2014-му. Тобто довелося все починати з початку…

Загалом дотепер невідомо, які ще випробування чекають на нас, але ми плідно працюємо та коригуємо плани розвитку. Багатьом колегам буде цікаво, який відбиток залишила політична криза на корпоративній структурі. Зміна місця реєстрації та головного офісу — це найменше потрясіння. По-перше, цьому передувало питання продовження існування компанії та збереження практик. По-друге, потребувала оновлення команда, бо деякі професіонали обрали собі інший шлях. Упевненості додавало лише відчуття, що на ринку бракує досвіду саме такої юридичної фірми, яка може зрозуміти і підтримати бізнес та громадян, котрі також змушені шукати ліпшої долі поза межами рідних регіонів та ринків.

Зрозуміло, нам допомогли колеги та партнери, які замовляли саме нашу експертизу в кризовий час. З огляду на період 2014—2015 років можу стверджувати, що найбільшу підтримку ми отримали від юридичної спільноти України — професіоналів та друзів. Так, після консультацій з шанованим партнером ми зважились на відкриття зарубіжного представництва в Латвії. В унісон з бізнес-середовищем України ми шукали пропозицію для розміщення активів та структур управління. Вважаємо, що Латвія є найбільш зрозумілою та зручною юрисдикцією для українців. По-перше, це країна — член Європейського Союзу, що має значний досвід економічних перетворень на шляху зростання, по-друге, практично повна відсутність мовного бар’єра, по-третє, стійка стабільна структура державного управління та прозорі правила ведення бізнесу.

З 2015 року представництво ЮФ «Семенова і Партнери» успішно працює в Латвійській Республіці та має власний погляд на розвиток та успіх. До цього часу започатковано та реалізовано окремий, освітній, напрям роботи. Представництво уклало меморандуми про співпрацю з освітніми й науковими установами Латвії та України і пропонує юристам, адвокатам, освітянам, суддям та керівникам бізнесу подбати про додаткову освіту та підвищення кваліфікації за кордоном. Наразі маємо реалізованими програми за участю трьох країн: України, Латвії та Швеції! На виконання вимог Міністерства освіти та науки України щодо кандидатів на посаду доцентів та професорів кафедр учасники отримують міжнародні сертифікати про підвищення кваліфікації. Привабливість пропозиції зумовлена мовою викладання та спілкування (російська) і відсутністю на ринку подібних програм, що створені за участю юристів-практиків та провідних науковців. Справді, додає драйву надзвичайна атмосфера європейських міст Риги та Стокгольма. Насичений змістовний інтенсив курсу чергується з чудовими краєвидами та новими враженнями. Величезним сюрпризом стала підтримка наших ініціатив Посольством України в Латвії, тож кожен учасник курсу має можливість скористатися гостинністю та ознайомитися з роботою української дипломатичної місії в Ризі.

Отже, можу сказати, що будь-яку кризу можна подолати та отримати очікуваний або несподіваний розвиток!

Український Юрист № 10 Жовтень 2017 року